Zo relatief is racisme – deel 3

‘Kijk, ne neger.’

Het nieuwe schooljaar op de nieuwe school was net vier lesuren ver toen de woorden vielen.
Ze trok het zich niet bijzonder aan, de Dochter. Ondertussen was ze al het een en ander gewoon. Toch vond ze het nog altijd vervelend. En heel erg fout. Dus ging ze het aan de nieuwe leerkracht melden, onze woorden indachtig dat ze assertief moest zijn. Dat ze geen schooljaar lang moest wachten om aan de alarmbel te trekken.

Het antwoord

Die nieuwe leerkracht was vriendelijk en begripvol. Ze verzekerde de Dochter dat de jongen in kwestie zich gewoon interessant wou maken. En dat ze het zeker mocht melden als dat soort dingen in de toekomst herhaaldelijk voorviel of verergerde. Dan zou ze met hem gaan praten.

Oh.

Dat dacht ik toen de Dochter het mij vertelde.

Oh.

Als het herhaaldelijk voorvalt of verergert.
Dan zal ze met hem gaan praten. Dat is een hele opluchting!

Weerbaar

En voor u begint te zagen: ja, wij willen onze kinderen echt wel weerbaar maken. En neen, wij maken er geen kasplantjes van die bij elke scheet naar de leerkracht rennen. Maar de ervaring heeft ons – tot onze schande – geleerd dat we bij dit soort praktijken niets door de vingers moeten zien. Dat er meteen ingegrepen moet worden. Anders begint ze het schooljaar als ‘vuile bruine’ en eindigt ze als ‘negerinnenbitch‘.

Zelf bleef ze er kalm onder.

Dat ze niet zwart is, zegt ze. Maar dat ze het eigenlijk niet erg zou vinden om een stukje donkerder te zijn.

Weerbaar, weet u wel?

 

2014-06-07 19.06.02-2

Spread the love

11 gedachten over “Zo relatief is racisme – deel 3

 • 2 september 2014 om 4:25
  Permalink

  Ik kan haast niet geloven dat dit nog voorvalt… Ik ben totaal verbijsterd…

  Beantwoorden
 • 2 september 2014 om 4:55
  Permalink

  Eerlijk? Kinderen en pesten dat hoort nu eenmaal samen… en vaak gaat dit nu eenmaal over uiterlijke kenmerken, iemand is wat dikker (of dunner), heeft een felle haarkleur of is kleiner dan de klasgenoten…
  In mijn ogen is dit geen racisme. Het is gewoon een kind (en geen monster zoals sommigen op facebook laten uitschijnen) dat een ander kind pest. Daarmee zeg ik niet dat het niet moet aangepakt worden… Ik vind het alleen jammer dat sommige mensen zo overreageren. Daarmee maak je er een hele ‘issue’ van en creëer je net zelf die kloof waar je zo hard probeert van af te geraken. Misschien redeneer ik wel vanuit de ‘grootstadmentaliteit’ want voor mijn kinderen is de huidskleur een uiterlijk kenmerk als een ander.

  Beantwoorden
 • 2 september 2014 om 5:16
  Permalink

  Ik vind persoonlijk dat als je kind er geen spel van maakt, dat je dat zelf beter ook niet doet. Je dochter reageert nuchter en op een intelligente manier. Wees daar gewoon tevreden mee. De juf heeft haar bovendien gezegd dat ze het mocht komen melden als het nog eens voorkwam. Onze dochter (extreem mager) werd uitgemaakt voor skelet. Zolang ze zelf mondig genoeg was, liet ik het haar zelf oplossen. Intussen is dat gestopt (en zijn de andere kinderen jaloers op haar slanke lijn).
  Vind sommige zaken over racisme opgeklopt. Ik heb de andere posts niet gelezen maar denk dat je niets oplost met de blanke kinderen uit te schelden. Is een beetje het verhaal van de pot en de ketel weet je wel.

  Beantwoorden
 • 2 september 2014 om 5:29
  Permalink

  @ Leentje, Het gaat erom dat mensen met respect met elkaar moeten leren omgaan. In bovenstaande en onderstaande posts is nooit iets naar boven gekomen van een verwijt naar de pester ter compensatie. Wat wel duidelijk is, is dat pestgedrag te vaak afgedaan wordt als ‘laat maar waaien’. Zeker bij het begin van het schooljaar mag extra nadruk gelegd worden op goed samenleven. Dus zou ik het hier ook goed gevonden hebben als de leerkracht vb. in het algemeen eens wees op passend gedrag naar mekaar, zonder daarom het issue te verzwaren. Nu maakte de dochter er geen probleem van, negeren is zeker een manier om ermee om te gaan. Toch is het niet correct dat iemand eender welke uitspraak over een ander mag doen. Vergelijk vb. de kleuterklas, als een kind bijt. Daar zal ook op gereageerd worden. Een mooie toffe samenleving is waarnaar ik ook graag zou streven, mocht dat even kunnen.

  Beantwoorden
 • 2 september 2014 om 6:36
  Permalink

  Tine, ik geef je gelijk dat de leerkracht meteen had moeten reageren. Het is niet omdat ‘pestgedrag nu eenmaal bij kinderen hoort’ dat je het moet aanvaarden. Zulke dingen moet je meteen de kop indrukken. Wat is er mis met te laten voelen dat je zo’n uitspraak niet pikt? Nooit. En niet pas na een keer of vier.
  En het is niet omdat het kind er geen spel van maakt, dat het niet kwetst.

  Beantwoorden
 • 2 september 2014 om 11:00
  Permalink

  Een kind mag heus wel eens te horen krijgen dat wat die doet fout is. Het gebeurt overal maar dat betekend niet dat je er zomaar aan gewend moet raken. Het is goed dat je kind tegen een stootje kan maar dat betekend niet dat het leuk is. Een wake-up call is soms heel hard nodig in deze wereld. Je kan beter de jongen van jongs af aan eens aanspreken. Aanspreken kan helemaal geen kwaad en kan misschien heel veel veranderen.

  Beantwoorden
 • 3 september 2014 om 6:56
  Permalink

  Wie anders is dan de kudde, loopt gevaar. In de zwarte schapenkudde is het witte schaap het zwarte schaap. Zo zal het altijd zijn in de schapenwereld die helaas ook de onze is… Arme schapen die mensen.

  Beantwoorden
 • 3 september 2014 om 9:02
  Permalink

  Wat me stoort, is de titel. Een ander voor ‘racist’ verwijten is nu ook niet bepaald een compliment hé. Dit is gewoon geen racisme… Dit is een kind dat een ander pest, zoals op de speelplaats dagelijks honderden keren gebeurt. Tuurlijk is het kwetsend, maar is het niet gewoon even kwetsend als de roodharige voor wortel wordt uitgescholden of een kind met overgewicht als een dikke koe… Voor mij is dat dus gewoon hetzelfde en ik denk niet dat de ouders van die kinderen een blog openen hierover en een post op facebook waar mensen roepen dat ze het jongetje wel eens een lesje zullen leren en dat ze hem maar een pak rammel moet verkopen. Maar ja, voor mij zijn alle kinderen gelijk. Hoe kan je van iemand verwachten dat hij je behandelt zoals alle anderen als je jezelf duidelijk anders beschouwt??

  Beantwoorden
 • 3 september 2014 om 3:41
  Permalink

  Hm.
  Ik had niet de indruk dat ik hier of ergens anders ‘blanke kinderen uitscheld’. Ik scheld helemaal niemand uit, daar zijn anderen duidelijk beter in dan ik.
  En ik beschouw mezelf inderdaad als anders dan de rest. Als een individu namelijk, geen opinieloze, monddode burger die zich overal maar bij neer te leggen heeft. Ik vind dat normaal en beschouw mezelf daardoor niet beter of slechter dan een ander mens. Bovendien vraag ik bij mijn weten ook nergens om een bepaalde behandeling, alleen om respect.
  Later meer hierover, in een volgende post.

  Beantwoorden
 • 3 september 2014 om 5:05
  Permalink

  Voor mij is ‘je bent een racist’ schelden.De negatieve connotatie hoort nu eenmaal bij het woord. Voor de rest sloeg het ‘schelden’ ook wel op de reacties op facebook waar de jongen de volle laag krijgt.
  Ik vind overigens dat je (of je dochter in elk geval) wel met respect is behandeld door de leerkracht. Ze heeft erkenning gekregen dat wat de jongen gezegd heeft niet kan en dat er actie komt als het nog gebeurt. Vele kinderen die gepest worden krijgen te horen dat ze maar moeten stoppen met klikken en het zelf oplossen. Die durven daarna niet meer naar de leerkracht.
  Ik wou gewoon even wijzen op het feit dat niet alles ‘racisme’ is. Dat woord duikt te pas en te onpas op.
  Ik hou er hier maar mee op. Het gaf blijkbaar toch wel stof tot nadenken en dat was eigenlijk het enige doel.

  Beantwoorden
 • 3 oktober 2014 om 2:29
  Permalink

  Leentje uw posts doen mij denken aan het veelgebruikte zinnetje ‘ik ben geen racist maar…’
  En meestal volgt dan niks aardigs of tofs…

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *