Plog 6 – twee voor de prijs van een

Ik loop achter: u hebt namelijk nog maandag en dinsdag van mij te goed. Daarom krijgt u er vandaag twee voor de prijs van één.

maandag 3 februari

2014-02-04 07.54.05

6:00

Het vroege opstaan gaat me elke dag beter af. Ik vloek iets minder, druk maar hoogstens twee keer op snooze (in plaats van een keer of zes) en heb niet langer een halve liter koffie van doen. Deze morgen hou ik me trouwens strikt aan het schema: anderhalf uur voor het huishouden, nogmaals anderhalf voor winkelen en koken, en twee uur voor lesvoorbereidingen. Het loopt als een trein.

     2014-02-03 15.50.18

13:00

3 uur schrijftijd voor ik aan mijn taxidienst begin!  Ik werk de eerste vier  hoofdstukken van een nieuw boek af en verstuur ze. Het voelt onwennig, omdat het zo lang geleden is. Bijna dezelfde kriebels als destijds voor het eerste boek. Ik hoop dat ik niet al te lang hoef te wachten op nieuws.

18:30

Ik vertrek naar de les Literaire Creatie in Kortrijk. De opkomst is lager dan normaal en dat is eigenlijk een zegen. Mijn cursisten werken dusdanig nijverig, dat het telkens een heksentoer is om al het materiaal te bespreken.

22:40

Thuis.

2014-02-04 20.05.29

dinsdag 4 februari

6:00

Te vroeg victorie gekraaid. Het opstaan gaat alweer even moeilijk als voorheen. Gelukkig hebben we koffie zat. En gelukkig is er niemand die mijn gedurig vloeken hoort. De Zoon raakt ondanks alles tijdig op school.

2014-02-04 07.54.31

8:30

Iedereen is het huis uit. Ik heb drie uur de tijd om mijn lessen voor vanavond voor te bereiden. Moet lukken.

13:00

Voedertijd is voorbij, schrijftijd breekt aan. En kijk: een mailtje van de uitgeverij. Met als onderwerp: Wow. Meer moet dat niet zijn. Ik ga met vernieuwde moed aan de slag. Met een beetje geluk krijg ik het boek af voor de najaarsaanbieding.

2014-02-04 16.02.25

15:45

Vertrek naar Gullegem voor de lessen drama en toneel. Ik besef nog maar eens hoe geprivilegieerd ik ben met deze job. Foto hieronder: we spelen tableaus vivants. Wie kan raden wat het thema was, krijgt van mij een kaartje!

2014-02-04 16.51.08

Vooruitblik: morgen een nieuwe, spannende aflevering. Met een zicht op de nog steeds beschadigde voet, een rit naar het verre Bissegem, gemiste communicatie en een geannuleerde workshop.

Plog 5 – maar niet echt

Zondag is eigenlijk een rustdag. Maar ik heb mezelf verboden een dag over te slaan (en anders denkt u toch dat ik de hele dag geen klop uitvoer), dus bij deze een samenvatting. En ik heb ook echt wel een en ander gedaan. Al was het maar een weekplanning opstellen. Dik tegen mijn zin dan.

8:00

Ik sta op, maak ontbijt voor de luilakken die nog in bed liggen te snurken en ga aan het (her)schrijven. Onderweg van de ene activiteit naar de andere maak ik snel een foto, door een (vuil) badkamerraampje. (Het zal u niet ontgaan zijn dat ik nogal hou van een blauwe hemel. Ik voel een centraal themaatje opkomen.)

Ik heb ooit ergens gelezen dat ramen zemen tijdverspilling is – als je lang genoeg wacht, stagneert het vuil en erger kan het dan niet meer worden – dus sindsdien ben ik ermee opgehouden. Met me erover zorgen te maken, bedoel ik. Ramen zemen deed ik daarvoor ook al niet.

2014-02-02 08.40.09

13:00

Ik eet en fatsoeneer mezelf. We gaan taart eten bij mijn zus, want mijn allerliefste metekind is jarig geweest. En passant doen we ook nog even de voorbereidingen voor het 150-jaar-feest (opa 80 en oma 70 jaar oud!) dat we binnen 2 weken vieren.

17:00

Ik maak voor het eerst in mijn leven een weekplanning op. Het geeft me een dubbel gevoel, want ik ben van mezelf niet zo’n planner. (Understatement van het jaar!) Maar sommige weken zitten zo vol, dat ik er niet omheen kan. Bovendien kan ik zo hier en daar een paar schrijfuren plannen. Nu is het alleen nog kwestie ze vol te maken, en ervoor te zorgen dat ze niet ingepalmd worden door allerlei huiselijk saais.

2014-02-03 09.07.35

18:30

Aha! Ik loop alvast op de weekplanning vooruit en doe een paar uur lesvoorbereiding. Zo is er morgen zeker geen excuus om niet te schrijven.

21:00

Agenda’s controleren, kleren klaarleggen, de ontbijttafel dejjeb en dan languit in de zetel om series te kijken met de Zoon.

Dat was het.

Er stond eigenlijk ook nog een deugddoende, verkwikkende wandeling in het groen op het programma, maar die is gesneuveld. Ik ben gisteren namelijk stoemelings met mijn voet tegen de deur van de vaatwasser geknald. Ik mank een beetje zielig, dus dat is een prima reden om de kou niet te trotseren, me dunkt.

Morgen meer!

Plog 4 – Schrijftijd

Een vrije dag? Dat betekent schrijftijd. Hoera, hoera.
Nou ja. In een ideale wereld…

7:00

Op gewone zaterdagen geef ik les om 8u30. Maar door de voorbije Gedichtendag is het vandaag geen gewone zaterdag. Ik heb dus vrij. Toch sta ik op het normale uur op. Er moeten namelijk kinders rondgevoerd. Naar de muziekschool. Naar het voetbal. Opnieuw naar het voetbal, want de match gaat niet door wegens een overstroomd veld. Opnieuw naar de muziekschool. Het is donker en het regent, en mijn algemene conditie vertoont tekenen van slijtage en ziekte (ik bespaar u de details).

Ik vrees voor een baaldag in plaats van een schrijfdag.

2014-02-01 08.05.07

10:30

Tweede ronde. Naar de dansles. Naar het lief van de Zoon dat aankomt met de trein. En onderweg nog even de communiejurk van de Dochter ophalen, frietjes én een kip aan ’t spit. Het gezonde weekmenu omvat namelijk alleen de weekdagen. Ha!

13:30 – schrijftijd?

Het weer is opgeklaard. Ik vraag me af of dit een teken is om alsnog aan het schrijven te gaan. Ik geef mezelf een trap onder de kont en print het hele document af. Daarna geef ik mezelf nog een trap onder de kont en begin te lezen.

2014-02-01 16.38.57

15:30

Mijn lijf heeft niet genoeg aan één portie junkfood vandaag. Dus moeten ook de wafeltjes eraan geloven. Ik maak mezelf wijs dat ik de calorieën hard nodig heb om het schrijfwerk aan te kunnen. Om mijn schrijftijd ten volle te benutten.
Ik weet dat ik lieg.
Toch eet ik een tweede en een derde wafeltje.

17:00

En nog steeds maar een paar woorden geschreven. Aan het uitzicht vanuit de keuken ligt het alvast niet. Ik begin te vermoeden dat de wafeltjes niet werken.

2014-02-01 18.02.10

18:30

Eindelijk echt van start gegaan. De redactie van het verhaal – ik heb mezelf opgelegd dat het eind februari af moet – loopt als een trein. Tot ik een bad ga nemen. En me plots afvraag of ik het hele perspectief niet beter zou veranderen. Aaaargh! Ik haat mezelf. (En er zijn niet eens wafeltjes meer om me te troosten.)

Trouwens: herinner mij er gerust aan dat het ding af moet. Eind februari. En geen dag later.
Tenzij ik nog een keer of drie van perspectief verander.