Boeken

de koudste winter tine mortier

De koudste winter

Sssjt!

Vlieg!

Mare en de dingen

Mare is een kleine, ongeduldige dondersteen. Alles wat ze bedenkt, moet meteen gebeuren. Haar oma is net als zij en ze begrijpen elkaar volkomen. Op een dag wordt oma ziek en ze verliest haar woorden. Alleen Mare begrijpt oma nog steeds als geen ander.

2010 | vertaald in 13 talen | illustraties van Kaatje Vermeire | Bekroond met de Grote Prijs Picturale Ronse 2010 | 3e druk

Angèle de Verschrikkelijke

Op een mooie zomermorgen wordt Angèle geboren. Angèle is een schattige, kleine orkaan die vreselijk veel zin heeft om brokken te maken. Ze raast over het land. Wat Angèle niet merkt, is dat ondertussen ook een kleine jongen het luchtruim inneemt met zijn vlieger. Als de kranten over ‘De onvermoeibare Zébédé’ en niet over ‘Angèle de Verschrikkelijke’ schrijven, wordt Angèle woest. Die idiote journalisten zal ze eens een lesje leren…

2011 | illustraties van Bert Dombrecht | 2e druk | Bekroond met Vlag en Wimpel

Groeten uit het ondergrondse

Verhalen, gedichten en een luisterspel bij acht moderne kunstwerken, van o.a. kunstenaars als Hannes Van Severen en Jan Fabre.

‘Tine Mortier verzint, soms via logische, maar even vaak dankzij verrassende associaties, verhalen bij elk werk. Deze zijn compleet maar eenvoudig, wat ervoor zorgt dat er voor kinderen nog iets te fantaseren valt. De auteur heeft erg prettig en vooral gevarieerde opdrachten verzonnen. […] Een geslaagd project.’ (Leesgoed, december 2012)

2012 | illustraties van Esther Platteeuw

Bruin!

Paco is net teruggekeerd naar België. Hij heeft jaren in een dorp in de jungle van Ecuador gewoond. Twee totaal verschillende werelden! Gelukkig past Paco zich snel aan, al mist hij zijn Ecuadoraanse vrienden en de zwarte chocolademelk.

2008 | illustraties van Noke Van den Elsacker  | Genomineerd KJV 2010 | Bekroond met Premie Provincie West-Vlaanderen | Longlist Boekenleeuw 2009 | 2e druk

Raar!

Paco heeft een bruine vader en een blanke moeder. Hoe hij in ons land verzeild is geraakt, kan je lezen in Bruin!, het eerste boek over Paco. In Raar! vertelt Paco over zijn schoolleven en vriendschappen. Wanneer er twee nieuwe jongens op school arriveren, kan Paco het meteen goed met hen vinden. Het valt Paco op dat er weinig doodgewone gezinnen zijn. Er is overal wel iets bijzonders aan de hand. Raar is dus eigenlijk doodgewoon.

2009

Min of meer per ongeluk

Bert houdt ontzettend veel van treinen. Zijn vader was machinist. Maar sinds hij verongelukt is, groeit Bert amper. Op school heeft Bert geen vrienden. Wanneer zijn spreekbeurt over treinen een flop wordt, beweert Bert dat hij een trein kan worden als hij dat wil. De andere kinderen lachen hem uit. Langzaam maar zeker wordt zijn voorspelling werkelijkheid! Over de magische kracht van de verbeelding.

2015

Zoeperman

Zoeperman is vier jaar en draagt een hemelsblauw pak met een knalrode cape. Als iemand om hulp roept, vliegt hij er pijlsnel naartoe. Zo redt hij de kat van zijn buurmeisje. Weer hoort Zoeperman een kreet en vliegt erop af. Maar zijn mama wil geen hulp, ze wil zijn pak wassen. Zoeperman zeurt en krijst, maar zijn mama is sterker. Het is een Zoepermama!

2005 | illustraties van Marjolein Pottie | Vertaald in het Frans, Portugees, Deens en Zweeds |2e druk

Zoepersnel

Zoeperman zit op de achterbank van de zoepermobiel. Wat duurt de rit naar het zuiden lang! Eindelijk zijn ze er. Maar Zoeperman geen zin in zandkastelen, hij wil op avontuur! Dan ziet hij een man met een pak met gouden strepen en een zilveren fluitje. Is dat de baas van het strand of een piraat? Opeens ziet Zoeperman gevaar. In de verte tuimelt een zurfer van zijn plank…

2007 | illustraties van Marjolein Pottie | Vertaald in het Frans, Deens en Zweeds

Zoeperfiets

Het vierde verhaal over een dappere kleuterheld.
Zoeperman heeft een hemelsblauwe fiets met een knalrode kar. Samen met zijn buurmeisje Zofietje zoeft Zoeperman door de straten op de zoeperfiets. Plots komt een hond van achter een garage gesneld. Hij rent Zoeperman en Zofietje achterna ...

Zoeperspin

Elke zaterdag komen de buurvrouw en Zofietje op bezoek. Maar vandaag is Zofietje naar een feest. Zoeperman mokt op zijn kamer. Opeens hoort hij beneden twee luide gillen. De buurvrouw en mama zijn in gevaar … Een dynamisch verhaal over een kleuterheld.

2013

Zot konijn

Grote zus vindt haar babyzusje een zot konijn. Ze doet namelijk alles wat niet mag: ze laat een boer na het drinken van haar flesje, luistert niet en pakt het speelgoed van haar grote zus af. Toch vindt mama haar de liefste…

2006 | illustraties van Anne Westerduin

Waldo en Woody

Waldo gaat naar school. Hij stopt al zijn spullen in zijn boekentas: een appel, een schriftje en een potlood. Is hij niets vergeten? Zie jij wat er gebeurt? Zoek je het hondje Woody op elke prent?

2012

Mechelse Maatjes

Mechelse Maatjes is een boek met 6 historische en 6 hedendaagse vriendschapsverhalen, geschreven in opdracht van de Stad Mechelen voor Erfgoeddag 2009. De hedendaagse verhalen maakte ik samen met de kinderen van Mechelse scholen. Verder is het boek ook een leuke stadswandeling voor het hele gezin, langs de plekken waar de verhalen over gaan.

2009 | illustraties van Sandrine Lambert

De 6de dag

Aan het eind van de vijfde dag ging God zitten. Hij wreef in zijn handen en dacht: Morgen ga ik lekker spelen. Ik heb de voorbije dagen vreselijk hard gewerkt. Op de zesde dag begint God vol enthousiasme een zandkasteel te bouwen. Maar er is niemand om zijn werk te bewonderen. En zo gaat het ook met Gods boomhut en de andere dingen die hij maakt. 'Ik heb geen vriendjes,' zegt God en hij besluit ze zelf te maken. Maar dat is niet zo eenvoudig! Een herkenbaar verhaal over het verlangen van iedereen naar vriendschap en erkenning.

2007 | illustraties van Tom Schamp | Bekroond voor de illustraties met de Boekenpauw 2008 | vertaald in het Italiaans, Frans, Deens, Koreaans en Chinees (Taiwan)

De luie stoel

Bas en Babien zijn een tweeling. Meestal zijn ze dikke vrienden, maar soms hebben ze ruzie. Op een dag zit Bas in de luie stoel van mama. Hij kijkt in een boek. Zijn zus Babien zit aan tafel en tekent. Opeens ziet Babien Bas in de luie stoel zitten. Dat wil ze ook! Babien wil dat Bas uit de stoel komt, maar dat weigert hij. Babien wordt boos, heel boos…

2009 | illustraties van Ann De Bode | vertaald in het Koreaans

Lekker ziek

Als Babien wakker wordt, is ze nog doodmoe. Haar hoofd doet pijn. En haar hele lijf jeukt. Babien sloft naar beneden. Ze heeft geen zin om te eten. Bas wel, hij schrokt de boterhammen met choco op. ‘Waarom heeft Babien een bobbel op haar hoofd?’ vraagt Bas. Mama schrikt en belt de dokter. Die komt meteen langs en onderzoekt Babien. Ze heeft windpokken en moet thuisblijven. Waarom heeft Babien altijd geluk? denkt Bas.

2012 | illustraties van Ann De Bode

Heksen en monsters

Het is Halloween. Bas en Babien gaan samen zingen voor snoep en hebben al snel een tas vol. Babien wil nog naar één huis gaan, maar dat huis staat buiten hun straat. En hadden ze mama niet beloofd om in hun eigen straat te blijven?

2011 | illustraties van Ann De Bode